Het bedrijfsklimaat verandert snel. Innovatie, flexibiliteit en efficiëntie worden steeds belangrijker. Steeds meer organisaties kiezen daarom voor zelfsturende teams. Maar wat zijn de succesfactoren van zelfsturende teams? Waarom werkt zelfsturing zo goed? En hoe implementeer je dit succesvol binnen je organisatie? In deze blog ontdek je de 7 succesfactoren die het verschil maken voor zelfsturende teams én hoe je met ondersteuning van Het Teamlab deze factoren duurzaam kunt ontwikkelen.
Zelfsturende teams, ook wel autonome teams genoemd, bestaan uit individuen die samenwerken aan een gemeenschappelijk doel, zonder een formeel aangewezen leider. De kracht van zelfsturende teams ligt in hun vermogen om zelf verantwoordelijkheid te nemen, beslissingen te maken en werkzaamheden te coördineren.
In plaats van afhankelijk te zijn van een manager bepalen teamleden zelf hun rolverdeling en aanpak. Dit vraagt om heldere teamdoelen, onderling vertrouwen en eigenaarschap. Dit zijn drie van de 10 pijlers waarop sterke teams gebouwd worden.
Wist je dat zelfsturing steeds vaker op scholen wordt aangeleerd? Het vermogen tot zelfsturing groeit dus al vanaf jonge leeftijd, maar het vraagt op de werkvloer om gerichte begeleiding en training.
Organisaties implementeren zelfsturende teams om verschillende redenen. De belangrijkste voordelen zijn:
Toch kan het succesvol implementeren van zelfsturende teams een uitdaging zijn. Daarom is het belangrijk om te werken aan de 7 succesfactoren van zelfsturende teams.
Het overstappen op zelfsturende teams is niet zonder uitdagingen. Hoewel er veel voordelen zijn, zijn er ook bepaalde factoren die het succes van zelfsturende teams kunnen beïnvloeden. De 7 succesfactoren van zelfsturende teams zijn:
Zelfsturende teams werken alleen goed als er heldere, gemeenschappelijke doelen zijn. Deze doelen vormen de kapstok voor samenwerking, besluitvorming en prioritering. Met onze Teamscan breng je eenvoudig in kaart hoe concreet en gedragen de teamdoelstellingen binnen jouw team zijn. Op basis daarvan kunnen teams gericht werken aan gezamenlijke focus.
Zelfsturing vereist betrokkenheid. Teamleden moeten eigenaarschap tonen en bijdragen aan de teamprestaties.
Tijdens onze teamtrainingen vergroten we eigenaarschap door het inzetten van ervaringsgerichte oefeningen. Zo leren teamleden niet alleen hun eigen rol kennen, maar ook wat zij bijdragen aan het geheel.
Open en effectieve communicatie is onmisbaar in een zelfsturend team. Denk aan feedback geven, actief luisteren en het bespreekbaar maken van dilemma’s.
Onze teamtrainingen verbeteren de professionele dialoog door teams letterlijk met elkaar in beweging te brengen. Dit leidt tot minder misverstanden en meer vertrouwen.
Zelfsturing werkt alleen als elk teamlid verantwoordelijkheid neemt – voor eigen taken én voor het geheel.
Onze aanpak stimuleert dit met duidelijke afspraken, het creëren van kaders en het versterken van teamafspraken. Teams leren elkaar aan te spreken, zonder dat dit ten koste gaat van de samenwerking.
Een lerende cultuur is de motor van een zelfsturend team. Regelmatige feedbackmomenten zorgen voor groei.
Tijdens de training ‘Team Feedforward’ leren teams hoe ze cyclisch kunnen reflecteren op prestaties en proces. Hierdoor worden feedback en verbetering structureel onderdeel van het teamgedrag.
Zelfsturing kan alleen slagen als ook het management meebeweegt. Dat betekent: ruimte bieden, loslaten én vertrouwen.
Bij Het Teamlab betrekken we ook leidinggevenden bij het proces van teamontwikkeling. Zij leren hoe ze de randvoorwaarden creëren voor eigenaarschap en autonomie binnen hun teams.
Zelfsturende teams hebben brede vaardigheden nodig. Niet alleen inhoudelijke kennis, maar vooral soft skills: communicatie, samenwerken, conflicthantering en resultaatgericht werken.
We bieden teamtrainingen waarin teams deze vaardigheden trainen in de praktijk, met directe impact. Teams ervaren meer rust, eigenaarschap en regie.
Het succesvol implementeren van zelfsturende teams is een proces dat zorgvuldige planning en begeleiding vereist. 3 belangrijke stappen die niet overgeslagen mogen worden:
Een teamtraining gericht op zelfsturende teams helpt organisaties om de 7 succesfactoren in de praktijk te brengen. Bij Het Teamlab bieden wij energierijke, interactieve trainingen waarin teams letterlijk in beweging komen. Onze experts begeleiden teams bij het ontwikkelen van vaardigheden zoals:
De impact van deze trainingen is direct merkbaar: teams werken effectiever samen, zijn productiever en voelen zich sterker verbonden met hun werk en elkaar.
Wil jij de succesfactoren van zelfsturende teams implementeren in jouw organisatie? Laat Het Teamlab jullie begeleiden – van eerste analyse met de Teamscan tot resultaatgerichte teamtraining.
Plan een gratis kennismaking met een van onze trainers. Samen onderzoeken we waar jouw team nu staat en welke volgende stap het verschil maakt.
Adrienne Kleinschmidt
06-19193481
Stuur een e-mail
Het Teamlab
Het Teamlab helpt teams beter te functioneren. Dit doen we met korte, intensieve interventies voor teams en hun leidinggevenden. We onderzoeken samen wat beter kan, we trainen of begeleiden het team en zorgen voor direct resultaat. Gegarandeerd!
Nieuwsbrief
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en je krijgt regelmatig tips voor betere teamsamenwerking en nieuws over ons. We beloven je niet te spammen.
Contact
info@hetteamlab.nl
085-2377000
Johan Frisolaan 10
5263 BS Vught
Wij zorgen voor
ijzersterke teams
© Het Teamlab – Privacyverklaring – Algemene leveringsvoorwaarden