Een jaarplan maken is voor veel bedrijven een moetje en verdwijnt na een aantal maanden vaak weer ergens in de la. Met de 7 tips hieronder maak je een concreet jaarplan, wordt hij goed opgevolgd en bijgestuurd.
Tip 1. Betrek het hele team
Het is vaak de verantwoordelijkheid van de teamleider dat er een jaarplan of teamplan komt, maar bij het maken van een jaarplan is de inbreng van het hele team cruciaal. Niet alleen zorgt dit voor een breed draagvlak, maar het stimuleert ook de betrokkenheid en verantwoordelijkheid van elk teamlid. Door het team actief te betrekken bij het maken van het jaarplan, kunnen unieke perspectieven en waardevolle inzichten worden geïntegreerd. Dit leidt tot een realistischer en effectiever jaarplan dat breed gedragen wordt binnen de organisatie. Bovendien verhoogt het de kans op succesvolle realisatie van de gestelde doelen.
Tip 2. Need to have vs. nice to have
Een effectief jaarplan onderscheidt duidelijk tussen noodzakelijke doelen (‘need to have’) en wenselijke doelen (‘nice to have’). Deze balans is essentieel voor zowel het behoud van focus op kritieke doelstellingen als het nastreven van ambitieuze groei. Betrek zowel het management als de teamleden bij deze afweging om een volledig beeld te krijgen van wat essentieel is voor de organisatie en wat als een waardevolle toevoeging kan dienen. Dit zorgt voor een jaarplan dat zowel realistisch als ambitieus is, met doelen die zowel urgent als inspirerend zijn.
Tip 3. Een jaarplan is niet statisch
Moet je nog wel een jaarplan maken? Oftewel 1x per jaar een plan voor een heel kalenderjaar? Zaken veranderen zo snel, dat een jaarplan al gauw achterhaald kan zijn. Je kunt ook een jaarplan maken dat steeds vier kwartalen verder kijkt. Oftewel na iedere kwartaalreview pas je het aan. Zo kun je sneller meebewegen op ontwikkelingen binnen je bedrijf en in de markt.
Tip 4. Hoe houd je vinger aan de pols?
Een jaarplan opstellen zonder dat je besluit hoe je monitort is een gemiste kans. Spreek dus af bij het maken van je jaarplan: wanneer houden we een review, hoe bereiden we die voor, wie heeft hier welke rol in, wie informeren we over de uitkomsten etc.
Meer weten? Kijk eens bij onze training Team Monitoring
Tip 5. Houd focus in jullie jaarplan
Beperk je in je doelstellingen. Alleen dan heb je voldoende focus om de zaken daadwerkelijk te realiseren. Kijk ook dat je van je jaarplan geen hele activiteitenlijst maakt, maar richt je in eerste instantie op doelstellingen. Wil je weten hoe je focus van missie en visie aanbrengt? Kijk eens bij onze training Team Mission.
Tip 6. Duidelijke verantwoordelijkheid
Spreek in je jaarplan ook af wie voor welke doelstelling verantwoordelijk is. Daarmee verdeel je taken en verantwoordelijkheden en is het plan niet alleen iets van de teamleider, maar van alle betrokkenen.
Tip 7. Laat je doelen leven!
Voorkom dat jullie jaarplan in de onderste lade belandt. Zorg dat het zichtbaar is. Maak er bijvoorbeeld een visual van. Communiceer het met anderen. En vier de successen die jullie behalen. Dat hoeft echt niet alleen aan het einde van het jaar.