We leven in een turbulente tijd. Veranderingen gaan in een hoog tempo. Teams hebben hier continu mee te maken. Voor je het weet word je geleefd door je omgeving en waai je met elke wind mee. Dat zie je dan ook weer terug in het teamoverleg. Er komen steeds weer nieuwe dingen aan bod en er is geen continuïteit tijdens een teamoverleg. Hap-snap. Dit met het gevolg: weinig resultaat. Want eigenlijk maken we allemaal zo weinig dingen af.
Wie of wat bepaalt eigenlijk de onderwerpen die op het teamoverleg aan bod komen? Voor je het weet is het gevuld met reactieve topics. Of, om in termen van de Eisenhower-matrix te spreken, alleen nog urgente zaken. Al dan niet belangrijk. Maar de belangrijke, niet-urgente zaken komen daardoor niet aan bod. Deze zaken raken ondergesneeuwd en komen uiteindelijk helemaal onder op de stapel. Ze raken uit het zicht. Dat is niet goed voor de resultaten die het team moet halen of voor de teamcohesie.
Om te zorgen voor meer continuïteit tijdens een teamoverleg begin je bij het begin: de jaarplanning. Markeer hierbij belangrijke onderwerpen. Bijvoorbeeld het bepalen/bespreken van de teamdoelen van het nieuwe jaar en de terugblik daarop. Of hoe vertalen we de kernwaarden van onze organisatie naar ons werk? Hoe goed werken we -nog- samen? Wat zien we bij onze klanten?
Andere zaken waarvan je weet dat die op een bepaald moment in het jaar spelen, plan je ook al vast in. Denk hierbij aan de jaarlijkse kwaliteitstoets, medewerkerstevredenheidsonderzoek, het opstellen van het vakantierooster, het bespreken van kwartaalcijfers.
Een andere manier voor meer continuïteit tijdens een teamoverleg is om de speerpunten van beleid met regelmaat terug te laten keren. Dus niet één keer in het begin van het jaar roepen, maar steeds weer onder de aandacht brengen. Bij ieder teamoverleg, de maandelijkse update en zelfs de dagstarts. En uiteraard de professionals erbij betrekken, nodig hen uit dit in te brengen.
De verslaglegging kan ook helpen. Maar dan niet zozeer een verslag van alles wat er gezegd is, maar noteer wat er afgesproken is en wie wat gaat doen, wanneer ze dat gaan doen en hoe koppelen ze dit allemaal terug. Verder niet.
Soms is het verslag ook bestemd voor andere belanghebbenden die niet bij het overleg aanwezig waren. Dat stelt natuurlijk andere eisen aan een verslag, maar daar gaat het hier niet om. Werk dus met een -online- actie/afsprakenlijst. Deze neem je ieder overleg even door. Daarnaast, als er veel tijd tussen de overleggen zit, een update/reminder per mail. Dan is de kans veel groter dat er echt meters worden gemaakt.
Benieuwd hoe ik zelf vastzat in een teamoverleg? En ook hoe wij daar weer uitkwamen? Je leest het in onze blog: “Vast (geroest) tijdens een werkoverleg: 4 tips om er weer uit te komen“.
Misschien nog wel het belangrijkste: weet je team wanneer ze succesvol zijn? Is er een teamplan met concrete doelstellingen aanwezig? Wanneer kan de vlag in top? Het gebak op tafel? Als iedereen daarvan doordrongen is, mag je aannemen dat het teamoverleg dusdanig ingericht is, dat het daaraan bijdraagt. Dat men dus weet wat de te varen koers is.
En schroom dan niet om van tijd tot tijd ook successen te vieren met het team, als je koersvastheid heeft geleid tot de gewenste en beoogde resultaten. Want samen vieren hoort er ook bij!
Hebben jij en je team een klein duwtje in de goede richting nodig om te zorgen voor meer continuïteit tijdens een teamoverleg? Daar helpen wij graag bij! We bieden verschillende 1-daagse trainingen en team interventies aan, waarbij de verbeterpunten binnen het team worden blootgelegd. Zo is er de training ‘Team Meetings‘ om effectief te leren vergaderen of ‘Team Missing‘, zodat jullie binnen 1 dag scherp hebben waar jullie voor gaan. Benieuwd naar de rest van onze 1-daagse trainingen en maatwerk mogelijkheden?
Adrienne Kleinschmidt
06-19193481
Stuur een e-mail
Het Teamlab
Het Teamlab helpt teams beter te functioneren. Dit doen we met korte, intensieve interventies voor teams en hun leidinggevenden. We onderzoeken samen wat beter kan, we trainen of begeleiden het team en zorgen voor direct resultaat. Gegarandeerd!
Nieuwsbrief
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en je krijgt regelmatig tips voor betere teamsamenwerking en nieuws over ons. We beloven je niet te spammen.
Contact
info@hetteamlab.nl
085-2377000
Johan Frisolaan 10
5263 BS Vught
Wij zorgen voor
ijzersterke teams
© Het Teamlab – Privacyverklaring – Algemene leveringsvoorwaarden