‘Geen colaflessen meer voor dit team!’
Als we met teams aan de slag gaan is het ook voor ons een verrassing wat de kern gaat zijn van een teamtraject. Uiteraard krijgen we een eerste beeld tijdens de teamintake. Op het moment dat je samen met elkaar start begint het pas echt. Zo kregen we een mooie vraag vanuit een Client Services team. De vraag luidde ‘Willen jullie ons begeleiden bij het ontwikkelen van meer eigenaarschap’? Na Corona stond het Client Services team nog in de overleefstand.
Teamleden stonden voortdurend in de actie- en oplossingenstand. Er leek weinig ruimte om dingen anders te doen, laat staan daarover het gesprek aan te gaan. Dus tijd om dit vooral wél eens te doen: “Ik gun mijn collega’s om tijd voor elkaar te maken”, vertelde de leidinggevende. En ondanks deze positieve intentie, zaten een aantal teamleden helemaal niet te wachten op teambegeleiding. In het verleden waren al diverse teamdagen geweest. Ook was het team al eerder “op training” gestuurd. De grootste ‘angel’ kwam er even later uit. Ze voelden zich niet gehoord en gezien in de organisatie. Dingen uit het verleden deden nog steeds ‘pijn’.
Doordat dit alles werd uitgesproken in het team, konden we er ‘ineens’ iets mee. We hebben in kaart gebracht waar we invloed hebben. Ook bekeken waar we geen invloed hebben en dus nog niets mee kunnen. We hebben onderzocht wie waarvoor verantwoordelijk is. En niet onbelangrijk, vooral de volgende vragen gesteld aan teamleden zelf: “Wat willen jullie anders? En wat gaan jullie hier zelf voor doen?”.
Al snel ging het weer bruisen van de energie. Collega’s zagen elkaar en begrepen elkaar. En de leidinggevende van het team heeft haar rol gepakt. De teamleden gingen in de actie.
Het ontwikkelen van meer eigenaarschap gaat niet over één nacht ijs. De volgende sporen stonden centraal bij dit team en onze aanpak:
En de grote vraag aan het einde van het teamtraject: wat hebben we concreet bereikt? Nou, onder andere:
Maar nu die colafles?!?
Die hebben we dus niet meer. Die stond symbool voor vragen van klanten of collega’s. Vragen waarvoor teamleden zich meteen verantwoordelijk voelden. Zonder zich af te vragen of dit ook iets is waar zij (nu) iets mee moeten of kunnen. Het nieuwe gedrag bestaat uit eerst goed doorvragen voordat je ‘ja’ zegt. Hiermee kun je beter verwachtingen managen naar de ander. Je houdt dan ook nog tijd over om met collega’s af te stemmen hoe de samenwerking verder versterkt kan worden.
Zijn jullie ook toe aan het (verder) versterken van de samenwerking binnen jouw team? Aan het ontwikkelen van meer eigenaarschap? Dan helpen wij jullie er graag bij! Samen hebben onze professionals meer dan 100 jaar ervaring op zak.
Nieuwsgierig naar wat we vanuit Het Teamlab kunnen betekenen voor jouw team of organisatie? We denken graag met je mee. Neem contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken. Lees hier ook onze andere blog over het teamtraject van Staatsbosbeheer.
Adrienne Kleinschmidt
06-19193481
Stuur een e-mail
Het Teamlab
Het Teamlab helpt teams beter te functioneren. Dit doen we met korte, intensieve interventies voor teams en hun leidinggevenden. We onderzoeken samen wat beter kan, we trainen of begeleiden het team en zorgen voor direct resultaat. Gegarandeerd!
Nieuwsbrief
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief en je krijgt regelmatig tips voor betere teamsamenwerking en nieuws over ons. We beloven je niet te spammen.
Contact
info@hetteamlab.nl
085-2377000
Johan Frisolaan 10
5263 BS Vught
Wij zorgen voor
ijzersterke teams
© Het Teamlab – Privacyverklaring – Algemene leveringsvoorwaarden