1. Wat is werkgeluk?
Voor je in kunt zetten op het verhogen van werkgeluk, is het belangrijk om te weten wat het nu precies is. Werkgeluk is het positieve gevoel dat een werknemer ervaart ten aanzien van zijn werk. Het gaat om zowel de voldoening die iemand uit zijn werk haalt, als de mate waarin hij zich gewaardeerd en gestimuleerd voelt.
Werkgeluk is belangrijk, omdat het nauw samenhangt met de productiviteit, loyaliteit en het algemene welzijn van de werknemer. Een gelukkige werknemer is meestal een productievere en meer betrokken werknemer.
1.1 De effecten van werkgeluk
De effecten van werkgeluk strekken zich uit tot het hele bedrijf. Het kan leiden tot minder ziekteverzuim, een lager personeelsverloop en uiteindelijk tot een betere bedrijfsprestatie.
1.2 Hoe Meet Je Werkgeluk?
Het meten van werkgeluk kan op verschillende manieren gebeuren. Een aantal veelgebruikte methoden zijn:
- Werkgeluk Index: Dit is een maatstaf die kijkt naar factoren zoals werktevredenheid, betrokkenheid bij het bedrijf en persoonlijke groei.
- Enquêtes en Feedback: Dit kunnen anonieme enquêtes zijn of persoonlijke feedbacksessies waarbij medewerkers hun gevoelens en ervaringen delen.
- Directe Observaties: Dit kan gaan om het observeren van het gedrag van medewerkers, hun interactie met collega’s en hun algemene houding en prestaties op het werk.
2. Workshop werkgeluk
Nu komen we bij het belangrijkste punt van onze discussie: de workshop werkgeluk.
2.1 Wat is het doel van de workshop werkgeluk?
Het primaire doel van onze workshop werkgeluk, ook wel te vinden op onze website als de teamtraining ‘Team Vitaliteit‘, is het vergroten van het bewustzijn van werkgeluk en het bieden van tools om dit te verbeteren. Hoe blijf je bijvoorbeeld als team goed functioneren wanneer de werkdruk hoger wordt? En hoe realiseren jullie samen een gezond en gelukkig doel, waar iedereen tevreden mee is?
2.2 Wat kun je verwachten?
Tijdens de workshop werkgeluk worden verschillende activiteiten en sessies gehouden om jou en je teamleden te helpen met het vergroten van werkgeluk.
Zo gaan we aan de slag met verschillende vraagstukken: waar hebben we het eigenlijk zo druk mee? Wie bepaalt wat er gedaan moet worden en wie bepaalt hoe dat gedaan moet worden? Onze professionals kijken mee naar wat iedereen doet en of dat is waar hij/zij goed in is. Samen laden we onze batterij weer op en brengen we nieuwe energie binnen je team.
Een ander vraagstuk dat tijdens deze interactieve dag naar voren komt is de vraag of we de patronen herkennen binnen het team? En hoe beïnvloeden we die patronen nu eigenlijk?
De workshop werkgeluk duurt 1 dag. Het zal een dag worden van weinig stilzitten en luisteren, maar met veel energie.
2.3 De voordelen van de workshop
De voordelen van deze workshop zijn talrijk. Ze variëren van verbeterde teamdynamiek en communicatie tot verhoogde werktevredenheid en productiviteit. Daarnaast hebben jij en je team meer grip op de werkdruk. Jullie weten waar de energiegevers en energienemers zitten. Dit zorgt voor meer grip op de energie en werkplezier in het team.
Je team heeft aan het einde van deze workshop een aantal nieuwe werkafspraken waaronder een To Don’t list. Hiermee gaan jullie na deze dag vol inspiratie en positieve energie aan de slag met de inzichten en afspraken uit Team Vitaliteit.
3. Boek de workshop Team Vitaliteit!
Kunnen jullie wel wat nieuwe energie gebruiken binnen het team? Boek dan deze workshop Team Vitaliteit!
Bekijk & boek deze workshop
Heb je vragen over deze workshop of wil je bepaalde onderdelen uit de workshop aanpassen naar jullie behoeften? Neem contact op met een van onze professionals. Ze geven graag antwoord op al jullie vragen.
4. Veelgestelde vragen
- Wat is de duur van een gemiddelde workshop werkgeluk? De duur kan variëren afhankelijk van de specifieke behoeften van het bedrijf, maar een volledige dag is gebruikelijk.
- Wie zou er deel moeten nemen aan een workshop werkgeluk? Idealiter zou elke medewerker/teamlid deel moeten nemen, aangezien werkgeluk alle niveaus van een organisatie beïnvloedt.
- Is werkgeluk hetzelfde als werktevredenheid? Nee, werkgeluk is breder en omvat naast tevredenheid ook aspecten zoals betrokkenheid, voldoening en welzijn op het werk.
- Wat kan ik doen als ik na de workshop nog steeds moeite heb met mijn werkgeluk? Probeer de lessen van de workshop in de praktijk te brengen, maar aarzel niet om extra hulp te zoeken, bijvoorbeeld door met je leidinggevende te praten of professionele begeleiding te zoeken. Het streven naar werkgeluk is een continu proces, geen eenmalige gebeurtenis. Laat de inzichten uit deze workshop een startpunt zijn voor je reis naar een gelukkigere werkplek!